Kako koristiti autohtone proizvode za vrhunska jela

U hotelu „Zlatiborska noć“ na Beloj zemlji održana je obuka za kuvare pod nazivom „Slou fud“. Obuku je održao poznati kuvar Nihad Mameldžija iz Sarajeva, a svi prisutni učesnici, kuvari iz različitih restorana i hotela zlatiborskog kraja i šire, imali su prilku da nauče kako prepoznatljive namirnice određenog kraja pretočiti u restoranske svrhe.

– Često sam i ja bio polaznik raznih seminara poznatih svetskih šefova. Kao sve mi jasno, ništa ne beležim, a kada prođe mesec dana vidim da sam zapamtio 10 do 20 posto. Ako toliko ostane kod njih svih, mi smo uspeli u radionici, otvorili smo im vidike i podstakli maštu i kreativnost da urade na svoj način – kaže Mameldžija.

“Slou fud” ima za cilj da autohtone namirnice određenog kraja pretvori u fine restoranske ukuse.

Učesnik seminara Nemanja Putilić, kaže da je već bio na nekoliko sličnih seminara i da podržava “slou fud”, jer taj pokret zagovara da se lokalni proizvodi pretvore u savršeno moderno jelo.

Snežana Marinković, kuvarica u hotelu “Zlatiborska noć”, rekla je da je ov prilika da kuvari i sa 20 i 30 godina iskustva vide koliko je lako napredovati i biti u standardu sa današnjim gostom.

Na kraju sus vi zaključili da ovaj concept predstavlja uživanje za sva čula.

Autor: LZS

Leave a Comment