Vergović posle 64 godine ponovo u Užičkoj gimnaziji

Izložba slika Ponovno stvaranje sveta, akademskog slikara Radomira Vergovića, otvorena je u Svečanoj sali Užičke gimnazije povodom 185 godina rada te škole.

Detalji sa Vergovićevih dela

– Naš sugrađanin slikar Vergović je želeo da nas počasti ovim trenutkom umetnosti i dopusti nam da uživamo u njegovim slikama. Uživanje u umetnosti, usuđujem se da kažem, nije ono što vidite, čujete, osetite kao neposredni recipijenti umetnosti, to je ono sa čim izađete odavde posle dodira sa umetničkim delom i ono što jako dugo ostane u vama – kazala je pred okupljenima Biljana Grujičić, direktorka Užičke gimnazije, poručivši mladima da u svom ličnom životu pronađu mesto za umetnost.

Postavku čini 17 slika koje su deo ciklusa Ponovno stvaranje sveta.

Autorka izložbe Biljana Spalović, profesorka likovne kulture u Užičkoj gimnaziji, naglasila je da je Vergovićev rad specifičan po načinu na koji spaja tradiciju i savremeni izraz, te da njegova dela izazivaju osećaj duboke povezanosti sa nasleđem i univerzalnim ljudskim vrednostima.

– U ovom ciklusu radova svaka slika priča neku svoju priču, otkrivajući unutrašnje svetove i vizije autora, ali je i neraskidivi deo celine. Ta celina govori o stradanju ljudi, o propadanju sveta, o ruševinama civilizacja, ali i o tome kako napraviti novi i lepši svet – pojasnila je.

Foto J.P.

 

– Svako ovo delo je poruka, vizija o budućnosti sveta, obavijena odabranim koloritom u kome se pojavljuju aluzije, simboli i određena misaona značenja. Ona su i krik, opomena i poziv u pomoć da se zaustave namere hasklijevskog Vrlog novog sveta koji lišava ljude umetnosti, ljubavi i slobode – istakla je Spalović.

Radomir Vergović je svoju prvu samostalnu izložbu imao u Užičkoj gimnaziji 1960. godine, po završetku školovanja.

– Dejan Malenković, Užičanin, književnik, publicista i novinar, objavio mi je prvu kritiku u užičkim Vestima. On mi jednom kaže: Na jednoj slici vidim veliki dugački put. Da li je to put tvog odlaska ili put tvog povratka?’ Odgovorio sam da je svaki moj odlazak povratak u Užice. I, evo, do danas je tako – rekao je Vergović.

Izložba je otvorena do 18. septembra od 9 do 19 sati.

Izvor: Radio Luna, foto: J.P.

Leave a Comment