Solarna elektrana na pozorištu u Užicu i zelene fasade na TRK Zlatibor

Na zgrada Narodnog pozorišta Užice biće urađena letnja scena na krovu objekta, lift, solarna elektrana, zelena parkovska površina i dva zelena zida, najavila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, na predstavljanju dva nova projekta čija je realizacija podržana od strane Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Vlade Republike Srbije i EU PRO plus programa.

– To je nešto sasvim novo u našem gradu i nadam se koncept koji će mnogi slediti u narednim godinama. Dve solarne elektrane biće postavljene na Gradskom bazenu a jedna u budućem Regionalnom trening centru u Krčagovu – rekla je gradonačelnica i dodala da ovo još jednom pokazuje čvrsto opredeljenje ka energetskoj i zelenoj tranziciji i namera da u budućnosti koristimo što manje fosilnih goriva i što više obnovljivih izvora energije.

Direktor užičkog pozorišta Zoran Stamatović je rekao da će se na ovaj način sprečiti prokišnjavanje krova, čime se rešava jedan od većih problema.

– Došli smo na ideju da se na krovu pozorišta uradi montažno demontažna, letnja mala scena. Tako će 20 do 30 ljudi moći da gleda izabrane predstave sa celog prostora Srbije i time ćemo sprečiti da letnja pozorišna sezona bude mrtva. Zelene površine će ovoj zgradi dati još jednu dimenziju čime smo se uklopili sa idejom zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Solarni paneli na krovu doprineće da proizvodimo dovoljno energije da za osvetljenje u pozorištu, a to nije malo jer pozorište najviše energije troši upravo na osvetljenje – rekao je direktor pozorišta.

U okviru drugog projekta koji je planiran na Turističko rekreativnom kompleksu Zlatibor biće izgrađena zelena fasada, što će doprineti maloj promeni izgleda planinskog mesta. Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je istakao da će i ova sardnja biti novo iskustvo sa pozitivnim efektima.

– Mi se duži niz godina borimo da gradnju prilagodimo brdsko planinskom stilu u prirodnim materijalima. Ali, nažalost, investitori u trci za brzom zaradom ponekad to i zanemare. I ovo će možda biti lep primer pozitivne prakse da i drugi objekti krenu sa tim malo raznovrsnijim fasadama, gde bi više pažnje obratili na zaštitu životne sredine i koristili alternativne izvore energije – rekao je Stamatović.

Ukupna vrednost oba projekta je oko dva miliona dolara, a kada je reč o gradu Užicu gde će biti realizovano najviše aktivnosti, to je iznos od oko 1, 3 miliona dolara, od čega je učešće grada oko 243 hiljada dolara. Rok za realizaciju planiranih aktivnosti je kraj 2025. godine.

Autor: LZS, foto: Grad Užice

Leave a Comment