Opština Čajetina i grad Herceg Novi nastavljaju da neguju bratske odnose

“Pored toga što smo bratske opštine, više od dve decenije negujemo izuzetno dobru saradnju. Siguran sam da ćemo i u narednom periodu sarađivati još više, obzirom da je reč o dve opštine koje su lideri u turizmu, Čajetina u Srbiji i Herceg Novi u Crnoj Gori. Ima prostora da ta saradnja u narednom periodu bude još plodotvornija i siguran sam da će tako i biti”, rekao je Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina, nakon radnog susreta predstavnika dveju lokalnih zajednica organizovanog u okviru 13. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru.

S obzirom da je Herceg Novi grad partner ovogodišnjeg Festivala, na zlatiborskom Kraljevom trgu je prikazan film “Na zlatnim skalama – olimpijski Herceg Novi”, koji o tom gradu govori iz sportskog ugla.

Grad Herceg Novi je ovogodišnji Evropski grad sporta, a gradonačelnik tog grada Stevan Katić je istakao da će pružiti punu podršku Opštini Čajetina, ukoliko bude želela da se kandiduje za ovo prestižno zvanje.

“Mi smo to priznanje dobili i preuzeli u Briselu, negde u decembru, i mislim da negde kroz tu titulu ostvarujemo dobre kontakte sa evropskim fondovima i bićemo podrška ukoliko se i opština Čajetina odluči da konkuriše za Evropski grad sporta u nekim narednim godinama, da prenesemo  naše iskustvo i budemo podrška Čajetini”, naveo je Katić.

Zamenik predsednika Opšine Čajetina Zoran Udovičić kazao je da saradnja između te dve opštine postoji na više polja i podsetio je da su te dve opšine razmenjivale sportiste tokom zimskih i letnjih priprema i da treba nastaviti tu praksu. Udovičić je najavio i da postoji mogućnost razmene učenika sa odličnim uspesima u školi.

“Opština Čajetina je tu za saradnju, to smo pokazali u prethodnom periodu i na sportskom i kulturnom planu, jer, na primer, Čajetina ima dva kulturno-umetnička društva koja neguju tradiciju i igre iz našeg kraja i tome treba posvetiti pažnju”, naglasio je Udovičić.

Kada je reč o saradnji u oblasti turizma, direktorka Turističke organizacije Herceg Novi Tanja Mrkajić ukazala je na izvanrednu saradnju sa Turističkom organizacijom Zlatibora.

“Uspostavili smo saradnju sa opštinom Herceg Novi, naša deca poslednjih  godina dolaze svake zime na pripreme u Herceg Novi. Planiramo do to podignemo na jedan viši nivo. Odbojkašice iz Herceg Novog da dolaze kod nas na pripreme, naše da odlaze tamo”, kazao je direktor Turističko-rekreativnog kompleksa Zlatibor Nikola Novaković.

Novaković je istakao da će opština Čajetina sledeće godine biti domaćin Svetskog prvenstva u školskim sportovima, kada će na Zlatibor doći više od 5.000 učesnika i dodao da žele da “uvežu” saradnju sa kolegama iz Herceg Novog.

Direktor Sportskog centra Igalo Radovan Ralević izjavio je da u Igalo dolazi veliki broj sportskih ekipa sa Zlatibora i da je vidljiv progres u radu u sektoru sporta i sportske infrastrukture.

Foto: MFSF

Leave a Comment