Manifestacija Tesla na Đetinji

Manifestacija Tesla na Đetinji osma po redu biće održana od 7. do 9. jula na prostoru ispred hidrocentrale na Gradskoj plaži. Organizatori Udruženje Tesla na Đetinji su najavili niz kulturnih dešavanja i programske sadržaje koji će podsetiti na značaj svega što je uradio naučnik Nikola Tesla, ali i na važnost hidrocentrale Pod gradom.

Foto: M. H.

Zahvaljujući manifestaciji Tesla na Đetinji Užičani će i ove godine imati priliku da bez najave obiđu hidrocentralu Pod gradom i pogledaju sve što se tu nalazi. Prvo tokom manifestacije Tesla na Đetinji, a potom i za vreme održavanja MOSI igara od 10. do 14. jula, naveo je Zoran Žeravčić iz Udruženja Tesla na Đetinji.

Ovaj objekat je sigurno najznačajnija turistička i u svakom drugom pogledu lokacija koju Užice ima. Želeli smo da se privrženošću toj hidrocentrali afirmišemo kako bi smo došli do krajnjeg cilja, a to je da se ova hidrocentrala vrati gradu na upravljanje, jer je ona sada praktično u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, kazao je Žeravčić.

U nedelju, 7. jula od 17 do 21 čas biće organizovana Otvorena vrata i obilazak hidrocentrale Pod gradom i izložba slika sa prethodnih likovnih kolonija Tesla na Đetinji.

Akademski slikari slikaju mitski deo, hidrocentralu, Stari grad, most, sve što ih asocira na postojanje hidrocentrale i Teslu. Skupili smo oko 15 slika, biće ove godine još tri ili četiri nove. A u planu je da se slike ostave gradu i napravi legat. Otvorena vrata su retka prilika da građani Užica obiđu hidrocentralu i pogledaju o čemu se tu radi. Obilazak će biti organizovan uz stručno vođenje kustosa iz Narodnog muzeja Užice, kazao je Filipović.

U ponedeljak, 8. jula od 10 do 21 čas Užičani će tokom Otvorenih vrata moći da obiđu hidrocentralu uz demonstraciju rada Teslinog transformatora i Teslinog jajeta. Od 17 časova dr Goran Marjanović će govoriti na okruglom stolu sa temom Tesla život i rad, a od 18 časova biće otvorena izložba Znameniti Užičani-graditelji hidrocentrale Pod gradom. Za 18 časova i 30 minuta zakazana je interaktivna radionica književnika Uroša Petrovića Mozgaonica za bolji svet. Koncert grupe Ten strings predviđen je za 20 časova i 30 minuta.

Foto: Grad Užice

Dan kasnije u utorak, 9. jula posetioci će takođe moći da obiđu hidrocentralu. U 18 časova predavanje o značaju hidrocentrale Pod gradom održaće dr Goran Marjanović. Dok će dr Vladimir Reković naučnik angažovan na planetarnom projektu u CERN-u u okviru ogruglog stola govoriti na temu Mladi i nauka. Za 21 čas zakazan je koncert Dragana Ilića Šekija. Manifestacija Tesla na Đetinji se održava uz podršku Gradskog kulturnog centra, a u okviru programa Užice-prestonica kulture 2024. godine.

Organizatori planiraju da se na dan kad je hidrocentrala Pod gradom počela sa radom 2. avgusta postavi bista Mališe Atanackovića i promoviše strip o Nikoli Tesli.

Izvor: Radio Luna

Leave a Comment