Italijanski umetnici poklonili užičkoj galeriji 38 radova

Italijanski umetnici grafičari Vladimiro Elvijeri  i Marija Kjara Toni poklonili su užičkoj Gradskoj galeriji 36 svojih grafičkih radova,  kojima je sinoć otvorena izložba “Snovi o svetlosti”.

Izložbu od 38 radova čini po 18 radova uglavnom izvedenih u tehnici suve igle na različitim podlogama. Umetnici Vladimiro Elvijeri  i Marija Kjara Toni poznati su užičkoj publici, jer su redovno prisutni na bijenalu Suva igla. Sadašnja saradnja Gradske galerije, odnosno, bijenala Suva igla i Međunarodne smotre grafike „Umetnost i presa“ u italijanskoj Kremoni, intenzivirana je velikom izložbom „Savremeni italijanski grafičari“, koja je priređena u Gradskoj galeriji 2013. godine. Na njoj je izlagalo 40 italijanskih umetnika, među njima i Vladimiro Elvijeri i njegova supruga Marija Kjara Toni.

Vladimiro Elvijeri kaže da sve izložene radove on i njegova supruga Gradskoj galeriji poklanjaju od srca.

– Moja supruga Marija Kjara Toni i ja smo počastvovani pozivom srpskih prijatelja da izložimo naše grafike u godini u kojoj je Užice nacionalna prestonica kulture. Zato smo odlučili da izložena dela poklonimo Gradskoj galeriji, s ciljem da doprinesu razvoju kolektivne umetničke baštine i budu pobuda za izučavanje onima koji vole umetnost štampe u svim njenim oblicima i izrazima. Radi se o ukupno 36 skorašnjih radova, izvedenih gotovo isključivo u tehnici suve igle na pleksiglasu, štampanih na crnoj hartiji postupcima ispitivanim u našim ateljeima u Kremoni do 2020., a kasnije u Skiju. Radovi u kojima svetla ne proizilaze iz beline lista, već kao rezultat upotrebe svetlih mastila, srebra i zlata, na crnoj podlozi. „Snovi o svetlosti“ tako izranjaju iz tame sveta otkrivajući naše najintimnije emocije – naveo je Elvijeri.

Zoran Cvetić direktor Gradske galerije Užice, naglasio je da je bijenale “Suva igla” pozicioniralo Užice na visoko mesto na grafičkoj mapi sveta, a italijanski umetnici svojim učešćem na bijenalu i pre svega svojim stvaralaštvom obeležili su neke oid najvažnijih datuma.

– Među njima Vladimiro Elvijeri  i Marija Kjara Toni zauzimaju posebno mesto. Oni su već dugi niz godina na više načina prisutni u prenošenju dobrog glasa o Užicu i njegovom bijenalu širom sveta. Gde god da su učestvovali pokazali su bezgranično prijateljstvo – rekao je Cvetić.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Autor: LZS

Leave a Comment