Danas počinje Drugi Fantast Fest u Užicu od 5. do 14. septembra

Od 5. do 14. septembra, a ove godine u okviru programa “Užice, prestonica kulture Srbije 2024.godine”, biće održan drugi po redu Fantast fest u organizaciji Gradskog kulturnog centra i Narodne biblioteke Užice. Kako su istakli organizatori, program festivala značajno je unapređen i ove godine, uz više učesnika, očekuje se i brojnija publika. Svi sadržaji su besplatni i namenjeni deci i mladima, ali i odraslima koji vole svet fantastike.

Prema rečima Filipa Baralića direktora Gradskog kulturnog centra Užice, zvanično otvaranje festivala zakazano je za subotu 7. septembar izložbom “Fantastični Bob”, Dobrosava Boba Živkovića, koji će biti i gost Gradskog kulturnog centra i Narodne biblioteke Užice.

– Miroslav Lakobrija jedan od najistaknutijih i najstručnijh ljudi u tom polju vodiće radionicu scenske šminke i efekata koja je pre svega namenjena učenicima srednjih škola. Imaćemo i programe posvećene hororu, gejmingu, biće i kosplej žurka, kao i tribine sa književnicima koji stvaraju dela iz oblasti fantastike. Takođe u Velikoj sali GKC-a imaćemo jedno interaktivno druženje i turnir u društvenim i video igrama, kao i kviz poznavanja fantastike uz lepe nagrade, a festival će 14. septembra zatvoriti koncert grupe Orthodox Celts – najavio je Baralić.

Bojana Marinčić iz Narodne bblioteke Užice najavila je druženja sa književnicima.

“Najmlađi će se družiti sa Stefanom Tićmijem, autorom čije su knjige uvršene među 200 najboljih dela za decu i mlade. Druženje sa Elizabetom Georgijevom u Narodnoj biblioteci Užice namenjeno je mlađem školskom uzrastu, a drugo za predškolce odvijaće se u GKC- u. Stariji školski uzrast i srednjoškolci družiće se sa jednim srednjoškolcem, Lukom Jerkovićem, autorom romana “Dva sveta” kao i sa Milošem Petkovićem i Aleksandrom Petrovićem (Aca Seltik). Gost će takođe biti i Dejan Stojiljković, čije su knjige namenjene i mlađima i starijima. Takođe, profesor dr Sava Damjanov će imati predavanje o fantastici i radionicu kreativnog pisanja, a razgovor sa njim će voditi prof. dr Ljiljana Kostić”.

Mia Aleksić predstavnica Kosplej zajednice Užice koja neguje još nedovoljno razvijen hobi i oblik umetnosti u Srbiji, pozvala je sve ljubitelje fantastike i kospleja da učestvuju na reviji i pokažu svoje kostime i kreacije.

Ove godine, u saradnji sa ambasadom Poljske biće otvorena izložba “Bestijarij Stanislava Lema” i veče posvećeno ovom piscu, koje će držati Ilija Bakić, predsednik žirija nagrade “Stanislav Lem”, koju dodeljuje izdavačka kuća “Solaris”.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment