Da se zaštiti i sačuva centar račanske prepisivačke delatnosti

O otpočinjanju saradnje na predstavljanju bogatog kulturno-istorijskog nasleđa u opštini Bajina Bašta, kao i o planovima da se aktuelizuje istraživanje i naučno predstavljanje arheološkog lokaliteta Skit Svetog Đorđa razgovaralo se sa direktorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Goranom Vasićem prilikom njegove posete opštini Bajina Bašta.

Ovom prilikom Vasić je obišao manastir Rača, arheološki lokalitet Orašac, Dom ćirilice i lokalitet Skita Svetog Đorđa koji se nalazi na oko dva kilometra od manastira Rača i smatra se centrom račanske prepisivačke delatnosti i mesto je gde se i danas mogu videti ostaci skriptorijuma.


Foto: TO Tara -Drina

Sa Vasićem su lokalitet Skita Svetog Đorđa obišli iguman protosinđel German Avakumović, direktor Nacionalnog parka Tara Dragić Karakilić, rukovodilac Službe informisanja, promocije i turizma NP Tara Ranko Milanović, zamenik direktora TO Tara-Drina Siniša Spasojević i direktor Bašta Festa Jovan Jelisavčić koji su upoznali Vasića sa ranijim istraživanjima koja su ovde obavljana, sa značajnim arheološkim nalazištima i turističkim atrakcijama u blizini i izrazili želju da se u potpunosti istražiti ovaj prostor kao važno mesto naše prošlosti.

Foto: TO Tara-Drina

Direktor je naveo je da će imajući u vidu izuzetan kulturni i istorijski značaj ovog mesta Zavod vrlo brzo poslati stručnjake u Raču da na osnovu stanja na terenu i dokumentacije o ranijim istraživanjima predlože plan rada i da zatim počnu i naučne aktivnosti na lokaciji. On je naveo da posle kompletiranja arheološkog istraživanja treba da se bar konzervira ceo prostor kako bi se zaštitio od propadanja.

Izvor: TO Tara-Drina

Leave a Comment