BAJINA BAŠTA: najbolji film Štoperica

Film Štoperica francuskog reditelja Simona Ibera dobio je nagradu Zlatna imaginacija za najbolji film u celini na juče završenom Bašta Festu.

U svom obrazloženju žiri koji su činili glumica Hana Selimović, reditelj Vladimir Tagić i producentkinja Jelena Angelovski, je napisao da nagradu dodeljuje za izvanrednost u postignutoj duhovitosti i kreiranju apsurdnih situacija kroz naizmeničnost ljubavnog očaja, nedostatka hrabrosti, neodoljive nespretnosti oličenih u čoveku koji želi da odustane“, te da nam ovaj film „pruža nam ubedljiv odgovor da život ima smisla u svakom svom obliku.

Nagrada Zlatna interpretacija za najbolju mušku ulogu dodeljena je glumcu Matju Demiju za ulogu Didijea u filmu Štoperica francuskog reditelja Simona Ibera. Dok je Zlatnu interpretaciju za najbolju žensku ulogu dobila je glumica Virl Batns za ulogu Žoane u filmu Kod Žoane belgijske rediteljke Sandrin Kolard.

Specijalnu nagrada za režiju dobio je film Noć unutra španskog reditelja Antonia Kueste, a
regionalna nagrada Zlatna vizualizacija za najbolju kameru, koja se dodeljuje uz podršku rentala Cineplanet, pripala je Alenu Aliloviću za bosanski film Svedok Alena Šimića.

Jedanaesti Bašta Fest završen je projekcijom filma Za danas toliko reditelja Marka Đorđevića, koji je svečano zatvorio festival.

Izvor: Bašta Fest

Leave a Comment