Virtuelna šetnja kroz Užičku republiku

Uz VR naočare i 3D film posetioci Narodnog muzeja mogu doživeti virtuelnu stvarnost u fabrici 1941. godine. Projekat “Partizanska fabrika oružja i municije 1941. godine iz perioda Užičke republike, virtuelna stvarnost“ nedavno je predstavio užički muzej, a projekat je finansiran od strane Ministarstva kulture, čiji cilj uvođenje digitalne prezentacije stalnih muzejskih postavki, a Fabrika oružja i municije je jedna od najinteresantnijih stalnih postavki Muzeja.

Kustos Nemanja Obradović kaže da je projekat prevenstveno namenjen školarcima, kako bi se kroz igru i interakciju upoznali sa događajima iz prošlosti.

– Posetilac, kroz ulogu fiktivnog lika, dolazi u inspekcijsku posetu fabrici gde kroz virtuelnu šetnju saznaje sve o fabrici oružja i eksploziji koja se desila 22. novembra 1941. godine. Najpre prolazi kroz civilno sklonište, a zatim kroz samu fabriku dobija osnovne podatke o izgradnji podzemnih galerija, proizvodnji municije i drugih bitnih stvari vezanih za rad fabrike. Virtuelna šetnja se završava velikom eksplozijom nakon koje će biti prikazana imena civila i radnika fabrike poginulih 22. novembra 1941. godine. Takođe posetilac će moći da bira jezik na kome će dobiti informacije, srpski i engleski – objasnio je Obradović.

Ova virtuelna šetnja biće deo stalne postavke posvećene Užičkoj republici.

Autor: LZS, Foto: Grad Užice

Leave a Comment