“Oni koji dolaze” 30. put u Gradskoj galeriji Užice

U Gradskoj galeriji Užice otvorena je jubilarna 30. izložba “Oni koji dolaze”, još jedan od kulturnih događaja, koji potvrđuje da grad Užice zasluženo nosi titulu nacionalne prestonice kulture. Autore radova, studente umetničkih akademija i fakulteta pozdravio je zamenik gradonačelnice Užica Rajko Radosavljević, istakavši da je ovo jedan od programa, koji grad podržava svestan značaja talenta, truda i zalaganja koji su uloženi u rad i stvaranje izuzetnih dela.

“Ova izložba je još jedna važna tačka u životnim putevima učesnika, kojima je grad Užice početna tačka, ali i tačka povratka i koji će za njih uvek biti sigurno mesto. Njihovo stvaranje jeste ono što zaslužuje veliku podršku, jer oni jesu najreprezentativniji ambasadori kulture u našoj zemlji, ali i van nje. Grad Užice se trudi da podrži mnoge mlade umetnike koji su se odlučili na usavršavanje i školovanje i time im olakša njihovu dalju želju za napretkom i sticanjem novih znanja. Takođe, naš grad je uvek rad da bude prostor izlaganja, susretanja i stvaranja, kao izuzetan domaćin koji kapacitetima svojih ustanova kulture stoji na raspolaganju umetnicima iz različitih sfera”, naglasio je Radosavljević, poželevši umetnicima uspešan nastavak rada i daljeg usavršavanja.

Prema rečima Zorana Cvetića direktora Gradske galerije Užice, posle tri decenije naziv izložbe odavno je prevazišao svoje inicijalno i simbolično značenje jer su, kako je rekao, “Oni koji dolaze” u najvećem broju došli, opstali i obogatili srpsku regionalnu pa i svetsku umetničku scenu svojim likovnim izrazom.

“Iz decenije u deceniju, iz godine u godinu, Užice i užički kraj potvrđuju da su neiscrpan izvor talentovanih mladih slikara, grafičara, vajara, dizajnera , kostimografa, scenografa, i konceptualnih umetnika, što ovoj izložbi daje puni smisao. Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Cetinje, Trebinje, Ljubljana, ali i Pariz, London, Njujork, Rim, Berlin, Amsterdam i mnogi drugi likovni centri danas čine mapu uspeha, onih koji su prva likovna znanja i prve potrde stvaralačke kreacije od svojih profesora i likovnih kritičara, stekli upravo ovde u našoj Gradskoj galeriji”, rekao je Cvetić.

Osvrnuvši se na dosadašnje i ovu poslednju izložbu, naglasio je da radovi mladih umetnika ukazuju na izrazitu likovnu samosvest na duboku utemeljenost u iskustvu savremenog likovnog izraza.

“I ove generacije užičkih studenata ukrštajući različite stvaralačke postupke pronalaze puteve sagledavanja sveta u sebi i sveta oko sebe. Često to rade duhovito, parafirajući društveni koncept savremenog društva. Isto tako, zarazna je energija kojom ovi mladi ljudi vizualizuju realnost koju žive. Neretko zabrinuto i zamišljeno, katkad ironično, neobavezno i razigrano. Na taj način razotkrivajući sopstvene i naše autoportrete pozivaju nas da gradimo bolji svet ili bar lepši, sa onoliko mudre hrabrosti ili hrabre mudrosti, kojom ulaze u svet umetnosti”, zaključio je Cvetić.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment